Перший заступник Міністра інфраструктури України Д. Абрамович та генеральний директор Директорату морського та річкового транспорту Я. Ілясевич ознайомилися з діяльністю КП «МПРС» та прийняли участь у відкритті об’єктів зв’язку та координації у складі Національної системи пошуку і рятування людей на морі

29 жовтня казенне підприємство «Морська пошуково-рятувальна служба» з робочим візитом відвідали перший заступник Міністра інфраструктури Дмитро Абрамович та генеральний директор Директорату морського та річкового транспорту Ярослав Ілясевич.

Під час зустрічі була представлена презентація діяльності підприємства та висвітлення питання забезпечення безпеки мореплавства і завдання підприємства. Під час обговорення було зазначено важливість вирішення питань з делімітації морського пошуково-рятувального району України (площа якого складає біля 137 258 кв.км.) шляхом підписання відповідних угод з Туреччиною, Болгарією і Румунією, прийняття положення про Національну систему пошуку і рятування на морі, а також про необхідність внесення змін до Кодексу торговельного мореплавства у сфері безпеки торговельного мореплавства. Дмитро Абрамович підкреслив важливість реалізації стратегічного плану КП «МПРС» у подальшому розвитку берегової інфраструктури, оснащення підприємства двома сучасними швидкісними пошуково-рятувальними суднами та спеціалізованою авіаційною технікою.

Також Д. Абрамовичем було наголошено на невідкладність рішенні питань щодо нормативно-правових актів, які регламентують функціонування на державному рівні системи пошуку і рятування людей на морі в морському пошуково-рятувальному районі України.

За участю представників міністерства відбулося відкриття оновленого апаратно-технічного комплексу Державного морського рятувально-координаційного центру (ДМРКЦ), Експлуатаційного центру управління та берегової радіостанції КП «МПРС» в Одесі.

У ході зустрічі гостей проінформували про подальші перспективи розвитку українського берегового сегменту Глобальної морської системи зв’язку під час лиха та для забезпечення безпеки мореплавства (ГМЗЛБ). Підприємством продовжується реалізація проєктів розгортання базових станцій морського району А1 ГМЗЛБ вздовж узбережжя Чорного та Азовського морів для забезпечення суцільного покриття зв’язком для мореплавців. В рамках візиту Д. Абрамович та Я. Ілясевич відкрили модернізовану базову станцію морського району А1 ГМЗЛБ «Великий Фонтан» в Одесі. Модернізація дозволила значно збільшити фактичну (гарантовану) зону покриття морського району А1 ГМЗЛБ, що дозволить забезпечити сталий зв’язок із суднами в регіоні та ефективно реагувати на сигнали лиха.

Під час візиту представники міністерства відвідали о. Зміїний, де ознайомилися з проєктом будівництва на острові нової базової станції морського району А1 ГМЗЛБ, а також прийняли участь у комплексних навчаннях пошуково-рятувальних сил та засобів Морської пошуково-рятувальної служби.

Казенне підприємство «Морська пошуково-рятувальна служба» продовжує удосконалення організаційно-технічного забезпечення та подальший розвиток Національної системи пошуку і рятування людського життя на морі. Реалізація проєктів, що визначені Мінінфраструктури у Стратегії розвитку підприємства, дозволить значно посилити позиції України в сфері безпеки мореплавства на Чорному і Азовському морях відповідно до її міжнародних договорів, зокрема, конвенцій Міжнародної морської організації.