Фахівці КП «МПРС» прийняли участь у 71-ї сесії Комітету з технічного співробітництва Міжнародної морської організації (ІМО)

З 20 по 24 вересня 2021 року у режимі он-лайн відбулась 71 сесія Комітету з технічного співробітництва Міжнародної морської організації (ІМО), у роботі якої в складі української делегації активну участь взяли фахівці Казенного підприємства «Морська пошуково-рятувальна служба».

Пріоритетним завданням роботи у цьому заході було визначено вжиття дієвих кроків у контексті практичної реалізації ініціативи щодо організації навчань інструкторів з метою подальшої підготовки координаторів пошуково-рятувальних операцій в Чорноморському регіоні. Будучи Головою відповідної кореспондентської групи із згаданого питання протягом останніх років, Україна виступила путівником імплементації низки домовленостей, досягнутих в ході Конференцій країн Чорного моря з пошуку та рятування на морі (Одеса, 2017 р., та Батумі, 2019 р.) і 7-ї сесії Підкомітету ІМО з навігації, радіозв’язку, пошуку та рятування (Лондон, 2020 р.).

На підставі цього, та з урахуванням попередніх консультацій із зацікавленими причорноморськими країнами напередодні сесії, українська делегація зробила заяву в рамках пункту порядку денного «Програма асигнувань по лінії Фонду технічного співробітництва (ITCP)» (документ TC 71/3(b)), у якій були окремо відзначені зусилля ІМО, що докладаються в напрямку забезпечення ефективного застосування конвенцій та інших обов’язкових інструментів ІМО. У цьому зв’язку українська сторона цілковито підтримала визначення першим тематичним пріоритетом для ITCP на 2022-2023 роки імплементацію чинних міжнародно-правових актів у сфері морського пошуку та рятування у практичному вимірі.

Як наслідок, Україна представила додаткові аргументи на користь важливості проведення тренувального курсу для інструкторів пошуково-рятувальних операцій в Чорноморському регіоні згідно з новим Модельним курсом ІМО 3.14, із використанням наявних фінансових заощаджень відповідно до програм технічної допомоги з боку ІМО. При цьому, делегація України висловила готовність надати майданчик для організації таких навчань, та наголосила, що майбутнє проведення тренувальних курсів в м.Одеса слугуватиме наочним прикладом справжньої співпраці в галузі попередження лиха на морі та гарантування безпеки судноплавства в акваторії Чорного моря між відповідальними чорноморськими державами та ІМО.

Виступ України підтримали делегації Грузії, Туреччини та Румунії.

У підсумку, Секретаріат ІМО оголосив про включення організації зазначених вище навчальних курсів та тренувальних навчань у м. Одеса у відповідності до передбачених асигнувань ITCP для країн Східної Європи на період 2022-2023 роки за окремою фінансовою статтею. Відповідні домовленості з цього приводу зафіксовані у Підсумковій доповіді 71-ї сесії (пункти 3.27 та 3.34).

Досягнутий вагомий результат із згаданого питання проілюстрував домінуючи позиції, які обіймає Україна у світлі міжнародного співробітництва в сфері морського пошуку та рятування, успішно завершив повсякденну діяльність на чолі кореспондентської групи та вкотре засвідчив провідну роль нашої держави як регіонального лідера з-поміж країн Чорноморського басейну.