Міністр інфраструктури України О. Кубраков, заступник Міністра інфраструктури України Ю. Васьков та Голова Одеської обласної державної адміністрації С. Гриневецький ознайомилися з діяльністю КП «МПРС»

04 листопада казенне підприємство «Морська пошуково-рятувальна служба» з робочим візитом відвідали Міністр інфраструктури Олександр Кубраков, заступник Міністра інфраструктури України Юрій Васьков та Голова Одеської обласної державної адміністрації Сергій Гриневецький.

Під час зустрічі була представлена презентація діяльності підприємства та висвітлення питання забезпечення безпеки мореплавства і завдання підприємства.

Під час обговорення було зазначено важливість вирішення питань з делімітації морського пошуково-рятувального району України (площа якого складає біля 137 258 кв.км.) шляхом підписання відповідних угод з Туреччиною, Болгарією і Румунією, прийняття положення про Національну систему пошуку і рятування на морі, а також про необхідність внесення змін до Кодексу торговельного мореплавства у сфері безпеки торговельного мореплавства та інші.

Гостей проінформували щодо виконання завдань під час надання допомоги судну ВМС ЗС України «Балта», під час якої було успішно здійснено евакуацію 39 осіб. Зауважили, що завдяки спільним діям та взаємодії всіх залучених сил і засобів різних служб та відомств було здійснено безпечне повернення судна  ВМС ЗС України до місця постійного базування.

«Підприємством було здійснено оновлення апаратно-технічного комплексу Державного морського рятувально-координаційного центру (ДМРКЦ), Експлуатаційного центру управління та берегової радіостанції КП «МПРС» у м. Одеса та побудовану сучасну багатофункціональну базу «МРПЦ Бердянськ» на Азовському морі у м. Бердянськ. Це було потрібно для більш досконалого забезпечення моніторингу морських аварійних подій, зв’язку, координації, пошуку і рятування у пошуково-рятувальному районі Україні. Також нашим підприємством продовжується реалізація проектів розгортання базових станцій (БС) морського району А1 ГМЗЛБ вздовж узбережжя Чорного та Азовського морів. На теперішній час вже побудовані та працюють наступні елементи берегової інфраструктури сегменту ГМЗЛБ України: БС біля с. Миколаївка, с. Лазурне, м. Бердянськ та с.м.т.  Кирилівка Берегової радіостанції морських районів А1, ГМЗЛБ м. Одеса. Будівництво БС доповнило та значно розширило існуючу систему берегового сегменту морського району А1 ГМЗЛБ, що дозволило забезпечити берегові радіостанції надійним зв’язком вздовж всього узбережжя Чорного та Азовського морів в зоні відповідальності України», – розповів директор КП «МПРС» Віктор Сударев.

Олександр Кубраков наголосив щодо важливості реалізації стратегічного плану КП «МПРС» у подальшому розвитку берегової інфраструктури, оснащення підприємства сучасними морськими пошуково-рятувальними суднами та спеціалізованою авіаційною технікою.

У ході візиту міністра ознайомили з Державним морським рятувально-координаційним центром КП «МПРС».

«Реалізація в Україні єдиної політики в організації і здійсненні пошуку і рятування людей на морі, забезпечення несення постійної пошуково-рятувальної готовності для рятування людей, координація належного пошуку і рятування – основні завдання вирішувані КП «МПРС». Служба має потенціал, оскільки тут працюють кваліфіковані фахівці, здатні забезпечити виконання Україною своїх міжнародних зобов’язань на відповідному рівні», – зазначив Олександр Кубраков.

Казенне підприємство «Морська пошуково-рятувальна служба» й надалі буде продовжувати удосконалення організаційно-технічного забезпечення та подальший розвиток Національної системи пошуку і рятування людського життя на морі.