Екіпаж рятувального судна “Сапфір” КП “Морська пошуково-рятувальна служба” було повернено в Україну

24 березня 2022 року за наказом президента України Володимира Зеленського відбувся перший обмін військовополоненими, в рамках якого, шляхом спільних зусиль Міністерства інфраструктури України та казенного підприємства “Морська пошуково-рятувальна служба” вдалось повернути на батьківщину екіпаж цивільного рятувального судна “Сапфір” КП “МПРС”.

Загальна кількість членів екіпажу становить 16 осіб, а також на момент захоплення на борту “Сапфіру” знаходився лікар. Крім того, разом з екіпажем до Одеси було доставлено ще двох цивільних: боцмана та наглядача маяка з острова Зміїний. Наразі члени екіпажу захопленого судна , які майже місяць перебували у російському полоні, були успішно перевезені до м. Одеса. Моряки зазначили, що їх тримали у важких умовах та поводились з ними як з ув’язненими. Слід також зазначити, що під час передачі полонених українській стороні російські військовослужбовці вдались до пограбувань, забравши у українських моряків усі цінні речі, такі як мобільні телефони, каблучки, ноутбуки, банківські картки та навіть ключі від домівок та авто.

Саме судно в цей час все ще перебуває на території тимчасово окупованого порту Севастополя. Дипломатичними шляхами ведуться перемови, щодо його повернення до судновласника,  Морської пошуково-рятувальної служби України. Стан рятувального буксиру “Сапфір” наразі оцінити неможливо.

Нагадаємо, що 26 лютого рятувальне судно було захоплене збройними силами Російської Федерації під час виконання гуманітарної місії в районі острова «Зміїний”.