У Лондоні завершила свою роботу 101-а сесія Комітету з безпеки на морі

 З 5 по 14 червня 2019 року у штаб-квартирі Міжнародної морської організації (ІМО) в Лондоні відбулась 101-а сесія Комітету з безпеки на морі (КБМ), у роботі якої взяла участь урядова делегація України, до складу якої були включені представники казенного підприємства “Морська пошуково-рятувальна служба”.
 Під час роботи сесії був розглянутий широкий спектр питань, пов’язаних із розглядом Доповідей всіх робочих органів системи ІМО, внесення змін до чинних інструментів Організації, удосконалення шляхів імплементації обов’язкових міжнародно-правових актів ІМО, схваленні відповідних резолюцій, в тому числі в галузі пошуку та рятування на морі.

 

 Так, КБМ затвердив Доповідь 6-ї сесії Підкомітету ІМО з навігації, радіозв’язку, пошуку та рятування, в якій актуалізовано низку сучасних аспектів подальшого розвитку взаємодії країн-членів у цій сфері. Затвердження цієї Доповіді підтвердило факт перешкод, створених Російською Федерацією для здійснення Україною морських пошуково-рятувальних операцій в морських акваторіях навколо Автономної Республіки Крим та м. Севастополь, Україна.
 Водночас, схвалення Доповіді в черговий раз довело, що Морські рятувальні підцентри та Берегові радіоцентри ГМЗЛБ у містах Керч та Севастополь належать Україні та визначені як такі, що тимчасово призупинили свою роботу, свідченням чого є інформація розміщена у відповідному модулі Global Integrated Shipping Information System (GISIS) IMO – «Global SAR Plan» та «Генеральному плані Глобальної морської системи зв’язку при лихі та для забезпечення безпеки на морі» (документ GMDSS. 1/Circ.21).

 

 В рамках причетного пункту порядку денного сесії українською делегацією був також представлений документ «Безпека навігації у північній частині Чорного моря, Азовського моря та Керченської протоки», в якому наводяться детальні приклади протиправної діяльності РФ, що загрожують безпеці судноплавства як в регіональному вимірі, так й у глобальному контексті. При цьому в документі окремим блоком йдеться про факти свідомого порушення російською стороною Конвенції ООН з морського права та Конвенції ІМО з пошуку і рятування на морі.

 Як наслідок, документ був підтриманий багатьма провідними морськими державами, як то (надається в хронологічному порядку): Румунія (від імені всіх членів Європейського Союзу), США, Велика Британія, Грузія, Німеччина, Канада, Європейська Комісія, Франція, Литва, Естонія, Швеція, Польща, Нідерланди, Латвія, Ірландія, Люксембург, Італія, Іспанія, Фінляндія, Ісландія, Бельгія. У свою чергу, Російська Федерація відмовилась надати коментарі з цього приводу, обмежившись стислою заявою щодо «політизованості» цього питання.
 В результаті КБМ закликав країни-члени ІМО та зацікавлені сторони повідомляти ІМО про будь-які загрози безпеці навігації у північній частині Чорного моря, Керченської протоки та Азовського моря, та посилити з боку головної спеціалізованої установи ООН у морській галузі моніторинг ситуації з безпекою навігації в цих морських акваторіях.
 Наступна, 102-а сесія КБМ ІМО відбудеться в травні 2020 року.