Профільний комітет Верховної Ради України підтримав проект Закону України

29 травня 2019 року на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань транспорту було розглянуто та, за сприянням Міністра інфраструктури України В. Омеляна, підтримано проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання діяльності у сфері пошуку і рятування на морі».

Прийняття Закону забезпечить приведення норм національного законодавства у відповідність Конвенції ООН з морського права, конвенціям Міжнародної морської організації, вирішить комплекс законодавчих завдань, пов’язаних зі створенням, функціонуванням і розвитком Національної системи пошуку і рятування на морі у морському пошуково-рятувальному районі України.
Передбачається законодавче забезпечення ефективного функціонування Морської пошуково-рятувальної служби, регламентацію дій капітанів морських суден під час лиха, пошуково-рятувальну готовність до пошуку і рятування на морі, а також повноцінне виконання Україною зобов’язань за міжнародними договорами у сфері торговельного мореплавства, зокрема зобов’язань держави прапора та прибережної держави щодо охорони людського життя на морі.
Нагадаємо, що законопроект розроблений казенним підприємством «Морська пошуково-рятувальна служба» на виконання п. 5 постанови Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2016 року № 158 «Про відновлення єдиної системи пошуку та рятування на морі», згідно з якою Мінінфраструктури доручено подати Кабінетові Міністрів України пропозиції щодо внесення змін до Кодексу торговельного мореплавства України та Закону України «Про морські порти України».
Після погодження з усіма заінтересованими центральними органами виконавчої влади проект Закону був внесений Мінінфраструктури на розгляд Кабінету Міністрів України, яким зазначений законопроект було схвалено та направлено до Верховної Ради України. Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання діяльності у сфері пошуку і рятування на морі» зареєстровано у Верховній Раді України від 24.10.2018 за № 9238.
Законопроект отримав позитивні висновки від комітетів Верховної Ради України, зокрема Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, Комітету з питань запобігання і протидії корупції, Комітету з питань бюджету.
Головним науково-експертним управлінням апарату Верховної Ради України підтримано прийняття законопроекту у першому читанні.
Законопроект був обговорений на засіданні Підкомітету з питань морського і річкового транспорту Комітету Верховної Ради України з питань транспорту. Підкомітет прийняв рішення рекомендувати Комітету Верховної Ради України з питань транспорту підтримати законопроект та надав ряд пропозицій щодо його удосконалення з урахуванням зауважень Головного науково-експертного управління апарату Верховної Ради України консультантів Комітету з питань транспорту.
На засіданні Комітету з питань транспорту законопроект був підтриманий Головою підкомітету з питань морського і річкового транспорту народним депутатом О. Урбанським і заступником голови Комітету народним депутатом Б. Козирем. На засіданні були присутні Міністр інфраструктури України В. Омелян, заступник директора Департаменту реформування та функціонування морського та річкового транспорту Мінінфраструктури України І. Іванчик, заступник директора казенного підприємства «Морська пошуково-рятувальна служба» В. Работньов.