Надання допомоги судну ВМС ЗС України «Балта»

13 жовтня 2021 року о 14.32 черговим капітаном-координатором Державного морського рятувально-координаційного центру казенного підприємства «Морської пошуково-рятувальної служби» було отримано повідомлення від оперативного чергового ВМС ЗС України про те, що під час виконання завдань за призначенням в акваторії Чорного моря потребує допомоги судно ВМС ЗС України «Балта».

В результаті різкого погіршення погодних умов, виникла аварійна ситуація, в наслідок якої корабель національного флоту отримав пошкодження.

Державний морський рятувально-координаційний центр розпочав координацію рятувальної операції у взаємодії з пунктом управління пошуково-рятувального забезпечення Військово-морських сил збройних сил України.

До операції залучено спеціалізований флот Морської пошуково-рятувальної служби, «ПРК-01», «ПРК-02», «ПРК-04», «ПРК-06» та р/с «САПФІР», морські та повітряні судна Військово-морських сил збройних сил України, Державної служби з надзвичайних ситуацій України, Філії «Дельта -Лоцман» ДМ АМПУ, ДУ «Держгідрографії», Держприкордонслужби.

Пошуково-рятувальні катери Морської пошуково-рятувальної служби першими прибули в район події, встановили зв’язок з аварійним судном та надали оперативну інформацію координаційному центру для планування подальших дій. Проведення заходів з можливої евакуації та проведення рятувальних дій було ускладнене погодними умовами. Пошуково-рятувальні катери здійснювали пошуково-рятувальне забезпечення події у готовності до негайного реагування у разі несприятливого розвитку ситуації

14 жовтня 2021 року з 01:30 по 02:10 «ПРК-01» та «ПРК-02» вдалося здійснити евакуацію 39 осіб з аварійного судна «Балта». Евакуйованих доставили район Гирла р. Дунай та передали на катер «Шляховик» ДУ «Держгідрографії» та лоцманський катер «Орлик» Філії «Дельта -Лоцман» ДМ АМПУ, які доставили людей на берег.

О 03.33 рятувальним судном «Сапфір» розпочато буксирування корабля до пункту базування Одеса у супроводженні кораблів і катерів Військово-Морських Сил ЗС України та казенного підприємства «Морська пошуково-рятувальна служба».

За результатом спільних дій та взаємодії всіх залучених сил і засобів різних служб та відомств було здійснено безпечне повернення судна  ВМС ЗС України «Балта» до місця постійного базування.

 

Казенне підприємство «Морська пошуково-рятувальна служба» висловлює подяку усім задіяним учасникам рятувальної операції за оперативне реагування, ефективну взаємодію та підтримку.