У м. Бердянськ відкрили Морський рятувальний підцентр КП «МПРС»

20 жовтня у м. Бердянськ відбулось урочисте відкриття Морського рятувального підцентру (МРПЦ) казенного підприємства “Морська пошуково-рятувальна служба”.

У заході взяли участь: Заступник Міністра інфраструктури України Васьков Ю.Ю., мер міста Бердянськ Баранов В. О., радник з морських питань Посольства США Кевін Кіль’єр, представники ДП «АМПУ», заступник командувача Військово-Морських сил Збройних сил України коммодор Доскато О. О.,   представники МО України, начальник ГУ ДСНС України в Запорізький області Лепський О.М., представники ДПСУ, регіонального управління морської охорони України, Управління СБУ, УСБУ в Запорізької області, Бердянської філії ДП «АМПУ» та ДП «Бердянський морський торговельний порт».

Протягом 2020-2021 років було проведено реконструкцію будівлі МРПЦ та оснащено відповідно до вимог ІМО (COMSAR Circ.37/28 February 2005) новітніми системами зв’язку для організації глобальної морської системи зв’язку під час лиха та для забезпечення безпеки (ГМЗЛБ). Було встановлене А1 ГМЗЛБ обладнання, яке дозволяє охопити дистанцію радіусом більш ніж 25 морських миль.

МРПЦ у м. Бердянськ було створено 25 березня 2017 року з метою здійснення ефективного контролю за районом відповідальності закріпленому за ДМРКЦ (Державний морський рятувально-координаційний Центр) КП «МПРС» в регіоні Азовського моря, відповідно до вимог Міжнародних конвенцій SOLAS-74 і SAR-79.

На першому поверсі у новій автономній будівлі розташовано ангар для зберігання пошуково-рятувальних катерів. На другому розташовано серверну, кабінети, кімнати для відпочинку, кімната для переговорів. Капітани-координатори розміщуються на третьому поверсі для безпосереднього спостереження за надводною обстановкою усіма наявними засобами зв’язку.

Також у споруді буде продовжувати свою роботу Береговий радіоцентр Глобальної морської системи зв’язку у разі лиха та для забезпечення безпеки (ГМЗЛБ), який функціонує з 2003 року та відповідає вимогам Резолюції ІМО А.801(19).

Основною метою роботи МРПЦ м. Бердянськ є:

– організація ефективного проведення та координації пошуково-рятувальних операцій у регіоні Азовського моря.

– координація робіт з пошуку і рятування з задіянням спеціалізованих пошуково-рятувальних одиниць КП «МПРС», рятувальних засобів інших відомств та суден, які знаходяться у районі.

Фахівці МРПЦ  м. Бердянськ забезпечують цілодобове чергування, прийом та опрацювання сигналів лиха.

МРПЦ м. Бердянськ працює у безпосередній взаємодії з береговими радіоцентрами (БРЦ) КП «МПРС» м. Бердянськ та м. Маріуполь, що дозволяє забезпечити оперативне прийняття та обробку сигналів лиха у форматі ЦВВ ДВЧ.