Підсумки роботи Берегових радіостанцій ГМЗЛБ в Україні за 2021 рік

З метою виконання вимог міжнародних конвенцій, стороною яких є Україна, як морська держава, роботу функціонуючого берегового сегменту Глобальної морської системи зв’язку у разі лиха та для забезпечення безпеки (GMDSS) забезпечують створені наземні радіослужби, які складаються з Берегових радіостанцій ГМЗЛБ (Coast Radio Stations) у містах Одеса, Бердянськ та Маріуполь до складу яких входить низка об’єктів системи радіозв’язку в акваторії Чорного та Азовського морів.

Так, на узбережжі Чорного моря: – у складі Берегової радіостанції морських районів А1 ГМЗЛБ м. Одеса, функціонує ряд віддалених нових(оновлених) автоматизованих Базових станцій (БС): БС «В. Фонтан»; БС «Миколаївка»; БС «Лазурне». Крім того, необхідне покриття морського району А2, забезпечує Берегова радіостанція морського району А2 ГМЗЛБ м. Одеса ( дальність дії 200 морських миль).

На узбережжі Азовського моря: – у складі Берегової радіостанції морських районів А1 ГМЗЛБ м. Бердянськ, функціонує ряд нових(оновлених) БС «Бердянськ»; БС «Кирилівка» та Берегова радіостанція морського району А1 ГМЗЛБ м. Маріуполь.

Coast Radio Stations забезпечують безперервне цілодобове спостереження на частотах лиха у режимі Цифрового Вибіркового Виклику (70 канал ДВЧ/156,525 МГц та 2187,5 кГц на СЧ) та у режимі радіотелефонії (16 канал ДВЧ /156,8 МГц та 2182 кГц на СЧ).

За минулий 2021 рік радіооператорами Берегових радіостанцій було прийнято та опрацьовано 7765 викликів, з яких:

– 194 сигнали лиха «Distress», 108 з яких виявились хибними, після з’ясування та підтвердження обставин виникнення таких сигналів.

27 сигналів терміновості «Urgency».

4148 сигналів для забезпечення безпеки «Safety».

2686 інші виклики.

712 сеансів зв’язку в рамках проведення тренувань з пошуково-рятувальними одиницями КП «МПРС».

Треба також зазначити, що в умовах все більш широкого впровадження радіоустаткування аварійного сповіщення, що передає автоматичні повідомлення, неминуча тенденція зростання кількості хибних сигналів, що приймаються пошуково-рятувальними службами.

Як наслідок передача хибних сигналів призводить до зростання ризику, якому піддається персонал пошуково-рятувальних служб через підвищення навантаження на систему пошуку та рятування в цілому.

Визначена проблематика має потенційно серйозний вплив та відвертає увагу від реальних ситуацій у разі лиха та охорону людського життя на морі.