Казенним підприємством «Морська пошуково-рятувальна служба» проведена чергова надскладна пошуково-рятувальна операція в умовах війни

3 березня торгівельне судно «HELT» (прапор Панами), яке знаходилося на вході в Одеську затоку, було обстріляне з боку ВМС Російської Федерації та отримало пробоїну нижче ватерлінії. Згодом судно затонуло за 12-мильною зоною на траверсі порту Південний.

Береговим радіоцентром Морської пошуково-рятувальної служби було прийнято сигнал лиха від екіпажу  постраждалого судна. Державним морським рятувально-координаційним центром Одеса, негайно розпочато пошуково-рятувальну операцію.

На пошук екіпажу судна були направлені пошуково-рятувальні катери Казенного підприємства «Морська пошуково-рятувальна служба» ПРК-01 та ПРК-02. За результатами пошуку всі члени екіпажу постраждалого судна, в кількості 6 осіб, були знайдені та успішно підняті на борт ПРК-01. У складі врятованого екіпажу знаходилися 4 громадян України та два громадянина РФ.  Стан здоров’я врятованих є задовільним, серйозні травми у членів екіпажу відсутні. Пошуково-рятувальний катер доставив постраждалих до порту Чорноморськ, де на них вже чекали карети швидкої.

Нагадаємо, що крім затоплення теплоходу «HELT», з початку війни проти України, країною-агресором були обстріляні 2 іноземних судна поблизу порту Південний танкер «Millennial Spirit» (Прапор Молдови) та «Namura Queen» (Прапор Панами). Силами морської пошуково-рятувальної служби при підтримці торговельних суден, які були поряд,  екіпаж танкеру «Millennial Spirit» в кількості 10 осіб (всі громадяни РФ) був врятований, а сам танкер згорів. Судно «Namura Queen» локалізувало пошкодження власними силами та покинуло район у напрямку Протоки Босфор.

Військами країни-агресора нанесено ракетний удар по т/х «Banglar Samriddhi» (прапор Бангладеш) в районі порту Миколаїв, а також, під час виконання гуманітарної місії в районі острова Зміїний російськими військовими було захоплено рятувальне судно Морської пошуково-рятувальної служби «Сапфір».