Представники КП «МПРС» прийняли участь у 8-й сесії Підкомітету з навігації, радіозв’язку, пошуку та рятування

З 19 по 23 квітня 2021 року у режимі онлайн відбулась восьма сесія Підкомітету з навігації, радіозв’язку, пошуку та рятування (NCSR) Міжнародної морської організації (ІМО), у роботі якої в складі делегації України взяли активну участь представники Казенного підприємства «Морська пошуково-рятувальна служба».

На початку сесії українська делегація зробила заяву щодо брутального порушення Російською Федерацією основоположного принципу міжнародного морського права щодо свободи судноплавства, через самовільне рішення Росії закрити три райони Чорного моря в морських районах поблизу окупованого Криму для іноземних кораблів і суден. Як було підкреслено, це є черговим кроком РФ з ескалації та дестабілізації ситуації навколо морських акваторій у північній частині Чорного моря та в Азовському морі.  Було наголошено, що такі дії Російської Федерації спрямовані,  у порушення загальновизнаних принципів міжнародного права, на узурпацію суверенних прав України як прибережної держави, оскільки саме Україна наділена правами регулювати судноплавство в згаданих акваторіях Чорного моря.

На підтримку цього виступу делегація Грузії оприлюднило власну заяву, що знайшло своє практичне відображення у підсумковій Доповіді NCSR.

 Підкомітет також взяв до відома документ від імені України NCSR 8/13/2 «Проведення пошуково-рятувальних операцій у Північній частині Чорного моря, Азовського моря та Керченській протоці» (“Conduct of search and rescue operations in the northern part of the Black Sea, the Sea of Azov and the Kerch Strait”). У документі, з-поміж іншого, були наведені численні факти протиправних дій Росії, включаючи шахрайські дії РФ щодо незаконного відображення частини Морського пошуково-рятувального району України у Чорному морі, як «зони відповідальності» MRCC Novorossiysk у системі GISIS (Global Integrated Shipping Information System). Це є свідомим наміром РФ  створити загрозу безпеці людського життя на морі в морському пошуково-рятувальному районі України через спричинення ситуації невизначеності у координації пошуково-рятувальних операцій під час лиха. Отже, як було наголошено, РФ в черговий раз вводить в оману усі морські держави, демонструючи зневагу до принципів безпеки міжнародного морського судноплавства.  

Крім цього, делегація України зробила окрему заяву у відповідь на документ NCSR 8/13/4, поданий Російською Федерацією. Так, з метою попередження натяків щодо «політичних компонентів» з боку РФ, Україна наголосила на тому, що захист людського життя на морі, забезпечення морської охорони та безпека судноплавства є відповідальністю кожної прибережної держави, проте, як показує практика, кожної – крім Росії. Особливе занепокоєння викликає те, що Російська Федерація, яка свідомо порушує міжнародне морське право, а також принципи та цілі ІМО, між тим й досі залишається членом Ради ІМО. Був заявлений рішучий протест щодо незаконного захоплення РФ рятувальних координаційних пошуково-рятувальних підцентрів України у Керчі та Севастополі, які слід охарактеризувати як навмисні підривні дії з боку агресора. Відтак, українська сторона констатувала, що саме Росія свідомо створила наявні умови, коли життя людей у небезпеці в акваторіях Чорного та Азовського морів залежить від безвідповідальної поведінки Російської Федерації.

Заява української делегації була підтримана Португалією (від імені Європейського Союзу), США, Японією, Великою Британією, Грузією, Швецією та Канадою, а також Європейською Комісією.

В рамках розгляду цього пункту порядку денного українська сторона підтримала змістовну частину документу NCSR 8/10/3, представленому Сполученими Штатами Америки, зокрема щодо розробки або надання вказівок стосовно доопрацювання вичерпного електронного документу, який розмежує пошуково-рятувальні райони та контактні центри для більш ефективного розподілу повідомлень про надзвичайні ситуації між рятувальними координаційними центрами, визнаними Міжнародною морською організацією провайдерами мобільних супутникових послуг. Як запропонувала делегація України, особливу увагу слід надати опрацюванню механізму запобігання самочинному (тобто, не визначеному двосторонніми угодами) проголошенню меж пошуково-рятувальних районів. Україна, як держава яка стикнулася з таким проголошенням державою-агресором (що відбулося через систему GISIS ІМО), навела докази, що це є відвертим нехтуванням вимог міжнародних конвенцій та інших обов’язкових документів ІМО. Як наслідок, українська сторона надала аргументи на користь того, що запропонований США механізм, з-поміж іншого, має включати елемент перевірки Секретаріатом ІМО достовірності та обґрунтованості даних, що надаються країнами-учасницями до GISIS ІМО і Глобального SAR плану.
Наступна, дев’ята сесія NCSR відбудеться у 2022 році.