Українська делегація взяла участь у роботі 31-ї сесії Асамблеї ІМО

З 25 листопада по 4 грудня 2019 року в м. Лондон у штаб-квартирі Міжнародної морської організації (ІМО) відбулась 31-а сесія Асамблеї ІМО, у роботі якої взяла участь делегація України, яку очолив Міністр інфраструктури В. Криклій. До складу української делегації також було включено представників казенного підприємства «Морська пошуково-рятувальна служба».У рамках загальних дебатів сесії відбувся виступ Міністра інфраструктури України, у якому були висвітлені подальші шляхи для удосконалення функціонування ІМО у сферах забезпечення безпеки міжнародного морського судноплавства, захисту морського довкілля та охорони людського життя на морі. У більш глобальному аспекті окремий наголос було зроблено на необхідності якнайшвидшого реформування системи виборів та кількісного складу Ради ІМО, протидії актам піратства та тероризму на морі як загрози міжнародній безпеці. Глава делегації України звернув особливу увагу присутніх на факти протиправної діяльності Російської Федерації у територіальних водах України, прилеглих до АРК Крим, в Азовському морі та Керченській протоці, включаючи дії російської сторони, що перешкоджають здійсненню Україною своїх міжнародно-правових зобов’язань у галузі морського пошуку та рятування.

 Українською стороною був представлений деталізований документ щодо порушення РФ основоположних принципів та норм міжнародного морського права у морських районах, прилеглих до АРК Крим, що створюють небезпеку судноплавства у Північній частині Чорного моря, Азовського моря та Керченській протоці. При цьому 27 країн-членів ІМО (Грузія, переважна більшість держав ЄС, США, Великобританія, Австралія, Канада, Молдова, Ісландія, Норвегія), а також Європейська Комісія одностайно підтримали український документ, засудивши, з-поміж іншого, незаконну анексію Криму.

 На сесії 31-ї Асамблеї ІМО схвалено ряд важливих рішень, зокрема в частині реструктуризації головного виконавчого органу організації – Ради, та збільшення її кількісної чисельності з 40 до 52 країн-членів.

 Асамблея прийняла низку важливих резолюцій, в тому числі про тимчасові заходи безпеки для неконвенційних суден, які експлуатуються у полярних водах, поправки до резолюції А. 658 (16) щодо використання та встановлення світловідбиваючих матеріалів на рятувальних пристроях, процедури контроля суден державою порту, керівництво з гармонізації системи оглядів та сертифікації, тощо. У контексті подальшої роботи з протидії агресивним діям РФ, на особливу увагу заслуговує схвалена Асамблеєю резолюція «Заходи щодо запобігання незаконній реєстрації та шахрайського ведення реєстру суден».

 Делегати Асамблеї переобрали на новий чотирирічний термін Генерального секретаря ІМО Кі Так Ліма.

 Представники КП «МПРС» приймали активну участь як в процесі підготовки делегації України на цьогорічну сесію Асамблеї ІМО, так й безпосередньо у роботі пленарних засідань Асамблеї та її допоміжних органів, зокрема засідань Першого Комітету.

Наступна, 32-а сесія Асамблеї ІМО відбудеться наприкінці 2021 року.